Najprostszym (choć nie doskonałym) wkaźnikiem umożliwiającym określenie nadmiernej masy ciała jest obliczenie wskaźnika masy ciała (BMI- body mass index) – wyrażający się ilorazem masy ciała w kilogramach i kwadratu wysokości ciała w metrach. Obliczenie BMI jest bardzo łatwe z pomocą licznych aplikacji obecnych w internecie.
Prawidłowa masa ciała BMI 19-24,9
Nadwaga BMI 25-29,9
Otyłość BMI >30
Aktualnie w Polsce 22 mln Polaków mają nadwagę. Na każdych 5 obywateli naszego kraju jeden jest otyły, dwóch ma nadwagę , a tylko dwaj utrzymują prawidłową masę ciała.
Nadwaga oraz otyłość są czynnikiem ryzyka rozwoju stanu przedcukrzycowego, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, chorób sercowo- naczyniowych, niektórych nowotwrów oraz wielu innych schorzeń.
Dlatego tak ważne jest uzyskanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała – jest to paszport do zdrowego i długiego życia.
Podstawą leczenia otyłości jest uzyskanie ujemnego bilansu energetycznego poprzez zalecenia dietetyczne i aktywność fizyczną.
Aktualnie propagowane są różne rodzaje diet – niskotłuszczowe, niskoweglowodanowe, wysokobiałkowe, niskokaloryczne, o niskim indeksie glikemicznym.
Najkorzystniejsza i ułatwiająca długotrwałe stosowanie jest dieta niskokaloryczna uwzględniająca indywidualne preferencje pacjenta.
Z obserwacji wynika, że im dana dieta jest bardziej restrykcyjna, im więcej w niej eliminacji różnych produktów, tym trudniej ją utrzymać.
Okazało się, że różne diety leczą otyłość z bardzo zbliżonym efektem! W rezultacie liczy się to, czy dieta pomaga w utrzymaniu bilansu kalorycznego i czy dostarcza zdrowych produktów. I czy się pacjentowi nie nudzi.
Do najczęściej zalecanych przez lekarzy diet należy dieta śródziemnomorska – jest kolorowa, smaczna, zmniejsza insulinooporność i jest korzystna dla mikrobiomu jelitowego.
Dieta śródziemnomorska, uważana obecnie za najzdrowszy sposób żywienia, zostałą w 2010 r wpisana na listę dziedzictwa ludzkości przez UNESCO.
Wartą uwagi dietą jest także dieta fleksitariańska oraz zdobywająca ostatnio coraz większą popularność dieta planetarna.